Μένουμε Σπίτι… και το προσαρμόζουμε στις νέες μας ανάγκες!

Είναι αλήθεια ότι τώρα που μένουμε σπίτι, η προσαρμογή στις νέες συνθήκες είναι αναγκαία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε δημιουργικοί, πρακτικοί και εφευρετικοί! Τον τελευταίο καιρό όλοι μας περνούμε τον περισσότερο χρόνο στο σπίτι. Ο χώρος αυτός, λοιπόν, καλείται να ανταποκριθεί στις καινούριες προσωπικές, επαγγελματικές και οικογενειακές μας ανάγκες. Πιθανώς το πώς ήταν στημένος μέχρι τώρα, να μην βολεύει πλέον όλους όσους μένουν, εργάζονται, παίζουν ή χαλαρώνουν μέσα σ’ αυτόν. Πώς λοιπόν μπορείτε να τον προσαρμόσετε στις νέες αυτές συνθήκες, έτσι ώστε να εξυπηρετεί όλα τα μέλη του σπιτιού? 

Βήμα 1ο – Χαρτογραφείστε τις νέες σας ανάγκες 

Εάν δεν μένετε μόνοι σας, ξεκινήστε εντοπίζοντας τι έχει αλλάξει στην καθημερινότητά σας και σε ποιους χώρους του σπιτιού περνά κάθε μέλος της οικογένειας τις περισσότερες ώρες του. Για εσάς που μένετε μόνοι σας, είναι η ιδανική ευκαιρία για αλλαγές και ανανέωση! 

Λάβετε υπόψιν πως δεν είναι μόνο το μοντέλο ‘work from home’ που πρέπει να εντάξετε στο νέο πλαίσιο λειτουργίας του σπιτιού. Τώρα, όσο ποτέ άλλοτε, το σπίτι σας θα πρέπει να είναι ένας χώρος που σας γεμίζει κι απολαμβάνετε. Ιεραρχήστε, λοιπόν, τις ανάγκες όλων όσων μένουν μαζί σας, βάλτε πρόγραμμα και μοιραστείτε τις σκέψεις σας με τους υπολοίπους. 

Βήμα 2ο– Προτείνετε, συζητείστε και αποφασίστε τις αλλαγές 

Αν χρειαστεί να δημιουργηθεί εξαρχής ένας χώρος εργασίας, επιλέξτε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού, με όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό φως, λαμβάνοντας υπόψιν ότι μπορεί να σας ζητηθεί να εργαστείτε από το σπίτι για περισσότερες ακόμη εβδομάδες. 

Επιπλέον σας προτείνουμε να κάνετε πράξη όλες εκείνες τις αλλαγές και τις επιδιορθώσεις που είχατε κατά νου τόσο καιρό και τις αναβάλλατε γιατί δεν προλαβαίνατε: κρεμάστε τον πίνακα που είχατε αγοράσει σε εκείνο το ταξίδι, αλλάξτε θέση την τηλεόραση και επιδιορθώστε εκείνο το συρτάρι που δεν ανοίγει. 

Βήμα 3ο– Ιδέες και λύσεις όταν μένουμε σπίτι

Η τάση για όλο και πιο λειτουργική κι αποτελεσματική εξοικονόμηση χώρου είναι γεγονός, γι’ αυτό μην διστάσετε να ξεφορτωθείτε παλιά έπιπλα που δεν σας χρειάζονται πλέον και να τα αντικαταστήστε με καινούργια που θα βρείτε online. Υπολογίστε προσεκτικά τα μέτρα και τις αποστάσεις και επιλέξτε λειτουργικά έπιπλα με διαχρονικό design και πρακτικούς αποθηκευτικούς χώρους. 

Για εσάς που βρίσκεστε στο σπίτι με τα παιδιά, μην ξεχνάτε και τις δικές τους ανάγκες. Μπορείτε να σχεδιάστε και να δημιουργήσετε μαζί τους διάφορες κατασκευές από υλικά που βρίσκονται στο σπίτι και να οριοθετήσετε ένα χώρο για παιχνίδι. Οι τυχεροί που διαθέτετε εξωτερικούς χώρους, μπαλκόνια ή κήπους, εκμεταλλευτείτε τους! Τώρα θα έχετε το χρόνο να ξεσκαρτάρετε και να απομακρύνετε αντικείμενα που βρίσκονται εκεί αλλά δεν χρησιμοποιούνται πλέον. 

Είναι ευκαιρία να σπάσετε τη μονοτονία και να κάνετε όλα εκείνα που τον προηγούμενο καιρό γκρινιάζατε ότι δεν προλαβαίνετε: να δειπνήσετε όλοι μαζί στην τραπεζαρία χρησιμοποιώντας τα καλά σας σερβίτσια, να ξεφύγετε από τους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας απολαμβάνοντας τον καφέ σας στο μπαλκόνι ή να διαβάσετε το βιβλίο σας στην αγαπημένη σας αναπαυτική πολυθρόνα. Γι’ αυτό δημιουργείστε στο σπίτι ζεστές και φιλόξενες γωνιές, κάντε την βεράντα σας προέκταση του εσωτερικού σας χώρου και μαστορέψτε ώστε όλα να λειτουργούν στην εντέλεια. 

Οι πολλές ώρες στο σπίτι μας βοηθούν να το διαμορφώνουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας. Εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας έξυπνα και δημιουργικά, μέχρι η καθημερινότητα να επιστρέψει ξανά στους κανονικούς της ρυθμούς! 

Φωτογραφία: © Union Studio