Μένουμε Σπίτι… και το τακτοποιούμε!

Ποιος είπε ότι τώρα που ‘Μένουμε Σπίτι’ δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά κι εποικοδομητικά τον χρόνο μας; Δεν θα βρείτε πιο κατάλληλη ευκαιρία για να βάλετε σε τάξη έναν έναν του χώρους του σπιτιού σας, να αλλάξετε όσα έχετε βαρεθεί και να ξεφορτωθείτε όσα δεν σας χρειάζονται πια. Μια ιδιαίτερα χρήσιμη αλλά κι ευχάριστη δραστηριότητα, όπου μπορούν να συμμετέχουν μικροί και μεγάλοι, κρατώντας όχι μόνο εσάς αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια απασχολημένη! 

Όλοι γνωρίζουμε πως η οργάνωση ενός σπιτιού είναι το άλφα και το ωμέγα για την εύρυθμη λειτουργία του. Η εξοικονόμηση χώρου είναι ένα εγχείρημα πολύ πιο εύκολο απ’ όσο φαντάζεστε και μπορεί να μεταμορφώσει ένα σπίτι, ιδιαίτερα αν αυτό έχει περιορισμένα τετραγωνικά. Σε κάθε περίπτωση, εμείς σας ετοιμάσαμε έναν οδηγό με πρακτικές ιδέες, λύσεις αποθήκευσης και οργάνωσης σπιτιού που θα σας λύσει τα χέρια! Εξάλλου πρέπει να θυμάστε ότι δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο! 

Πώς να ξεκινήσετε 

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Χωρίζοντας το σπίτι ανά δωμάτιο, φτιάξτε μια λίστα με όλα όσα πραγματικά χρειάζεστε και όσα σας είναι περιττά. Καταγράψτε ποια είναι αυτά που χρησιμοποιείτε και με τι συχνότητα, και ποια είναι αυτά που καταλαμβάνουν άσκοπα χώρο. Από τη καταγραφή αυτή θα προκύψουν νέες ανάγκες. Επομένως, το επόμενο βήμα σας είναι να ξεφορτωθείτε ότι δεν χρειάζεστε και να σημειώσετε ποια καινούρια αντικείμενα, λειτουργικά κι εύχρηστα, θα χρειαστεί να αγοράσετε. Σημειώνουμε ότι κάθε νέο αντικείμενο που μπαίνει σπίτι σας, θα πρέπει εξαρχής να έχει την θέση του και να υπάρχει λόγος ύπαρξης. 

Όταν όλα τα πράγματα βρίσκονται στη θέση τους και είναι έξυπνα αποθηκευμένα, τα βρίσκετε πιο εύκολα. Με τον καιρό, θα διαπιστώσετε ότι η ταξινόμηση ομοειδών πραγμάτων σας βοηθάει σε αυτό. Είτε πρόκειται για αντικείμενα καθημερινής χρήσης, είτε για απλά διακοσμητικά, οφείλουν να έχουν την θέση τους και όλα οφείλουν να επιστρέφουν εκεί. Τα σπίτια πρέπει πρώτα να είναι λειτουργικά και μετά όλα τα άλλα. Γι’ αυτό φροντίστε να εκμεταλλευτείτε κάθε έπιπλο και γωνία του σπιτιού. Αποθηκεύστε έξυπνα κι αφήστε σε κοινή θέα μόνο τα διακοσμητικά. 

Τακτοποιώντας το σαλόνι 

Αγαπάμε τα πολυμορφικά έπιπλα στο σαλόνι! Σας προτείνουμε να προτιμάτε εκείνα που συνδυάζουν λειτουργικότητα και πολλαπλές χρήσεις. Για τη σωστή οργάνωση του σαλονιού σας, σκεφτείτε κατά πόσο η διαρρύθμιση των επίπλων, σας βολεύει στις καθημερινές σας ασχολίες, όπως το να βλέπετε τηλεόραση ή να μαζεύεστε με τους φίλους. Εάν παρατηρήσετε ότι δεν έχετε εκμεταλλευτεί σωστά τον ωφέλιμο χώρο, πειραματιστείτε και δοκιμάστε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Extra tip: μην μπείτε στο πειρασμό να 

παραφορτώσετε τη βιβλιοθήκη σας, αντιθέτως εάν το επιτρέπει ο χώρος, συμπληρώστε με ένα σύνθετο ή μια ραφιέρα μιας και τα δύο λειτουργούν σαν extra αποθηκευτικοί χώροι. 

Τακτοποιώντας το υπνοδωμάτιο 

Στο υπνοδωμάτιο η νούμερο ένα λύση έξυπνης οργάνωσης είναι οι ντουλάπες και οι συρταριέρες. Όλα ξεκινούν και τελειώνουν με αυτές. Σίγουρα έχετε ένα σωρό ρούχα που δεν φοράτε κι άλλα τόσα που δεν μπορείτε να βρείτε γιατί είναι όλα στριμωγμένα. Ευκαιρία να χαρίσετε παλιά σας ρούχα σε κάποιον οργανισμό που το έχει ανάγκη. Extra tip: Χωρίστε τη ντουλάπα σας σε κατηγορίες, πχ. μπουφάν και ζακέτες, μπλούζες, παντελόνια, εσώρουχα, παπούτσια κλπ. . Κάνοντας το αυτό, την κάνετε πολύ πιο λειτουργική. 

Τακτοποιώντας τη κουζίνα 

Εάν η κουζίνα σας έχει πάγκο, τραπέζι ή kitchen island, μπορείτε να τα ενισχύσετε με έξτρα εντοιχισμένα ή κρεμαστά ράφια για να αποθηκεύετε έξυπνα όλα σας τα σκεύη. Στον πάγκο κρατήστε μόνο τις συσκευές που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Τα ντουλάπια σας χωρίστε τα σε κατηγορίες, τοποθετώντας σε ένα τις κατσαρόλες, σε άλλο τα πιάτα και τα ποτήρια και σε άλλο τις αναλώσιμες τροφές. Extra tip: Αξιοποιήστε κάθε γωνιά της κουζίνας, χρησιμοποιώντας πλαστικές τροφοθήκες για καλύτερη οργάνωση. 

Τακτοποιώντας το μπάνιο 

Όσον αφορά το μπάνιο, το παιχνίδι μπορεί να ξεφύγει πολύ εύκολα και να υπερφορτωθεί ο χώρος. Προτιμήστε ράφια για σετ πετσέτες και κλειστά ντουλάπια για τα προσωπικά σας αντικείμενα αλλά και για αντικείμενα όπως απορρυπαντικά και χαρτί υγείας. Στο ξεσκαρτάρισμα σίγουρα θα βρείτε μπουκαλάκια και αντικείμενα που πιάνουν άσκοπα χώρο και θέλουν πέταμα. Καλό θα ήταν να τοποθετήσετε πάνω στο έπιπλο του μπάνιου μόνο οτιδήποτε χρησιμοποιείτε καθημερινά. Extra tip: Οι γάντζοι θα σας λύσουν κυριολεκτικά τα χέρια – από τις πιο χρήσιμες λύσης εξοικονόμησης χώρου για το μπάνιο! 

Το #ΜένουμεΣπίτι είναι μια τέλεια ευκαιρία για αλλαγές και για πιο αποτελεσματική χρήση των χώρων τους σπιτιού σας. Οργανώστε, λοιπόν, τη ζωή σας, μεταμορφώστε το σπίτι σας και βελτιώστε την ποιότητα της καθημερινότητάς σας! 

Φωτογραφία: © Sioux Fall Organizing