Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της αρμονίας στη διακόσμηση είναι η δημιουργία της οπτικής ισορροπίας. Το μυαλό των ανθρώπων έχει την τάση να έλκεται από ισορροπημένες εικόνες και να τις θεωρεί πιο αισθητικά ευχάριστες. Η διεργασία γίνεται ανεπαίσθητα και η ανάγκη για αρμονία και ισορροπία εισχωρεί στο υποσυνείδητο και γίνεται έμφυτο κομμάτι της αισθητικής μας. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται η συμμετρία και η αίσθηση της τάξης και της αρμονίας που δημιουργεί μέσα σε έναν χώρο.
Τι ακριβώς είναι η συμμετρία και πως μπορείτε να την πετύχετε στη διακόσμηση? Εφόσον σας το επιτρέπει ο χώρος σας και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργείτε, είναι πολύ απλό! Για να το πετύχετε, τα στοιχεία (αντικείμενα, έπιπλα, μοτίβα, χρώματα, υλικά κλπ) πρέπει να επαναλαμβάνονται ή να αντικατοπτρίζονται κατά μήκος ενός κεντρικού άξονα.
Οι συμμετρικοί εσωτερικοί χώροι θεωρούνται πιο ξεκούραστοι και γαλήνιοι από ότι οι πιο θορυβώδεις ή ασύμμετροι, μιας και χρειάζεται να καταβάλλετε λιγότερη προσπάθεια για το σχεδιασμό τους. Όταν σχεδιάζετε τους εσωτερικούς χώρους σας, σκεφτείτε την ατμόσφαιρα που προσπαθείτε να επιτύχετε. Εάν θέλετε να αισθάνεστε σα να βρίσκεστε σε μια όαση μακριά από τον έξω κόσμο, τότε η ισορροπία είναι το κλειδί.
Η ομοιότητα στη συμμετρία είναι σημαντική, ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει μέτρο. Φυσικά, όταν πρόκειται για εσωτερική διακόσμηση, η ισορροπία δεν πρέπει απλά να αναφέρεται σε μια γραμμή που έχει σχεδιαστεί απευθείας στη μέση. Δεν είναι απαραίτητο να περιοριστείτε αυστηρά το απόλυτο καθρέφτισμα που προστάζει η συμμετρία, ούτε να επιδιώξετε να έχουν όλα τα αντικείμενα την ίδια βαρύτητα. Όχι, αυτό θα γίνει μονότονο και θα το βαρεθείτε αρκετά γρήγορα!
Αντ ‘αυτού, καλό είναι να φροντίζετε να υπάρχει ισορροπία στην ποσότητα και στον όγκο των υλικών και των χρωμάτων. Σπάστε τη μονοτονία με διαφορετικού τύπου διακοσμητικά και μικροαντικείμενα μπερδεύοντας τους όγκους και τα βάρη των επίπλων. Επίσης δοκιμάστε να ταιριάξετε και να αναδείξετε φαινομενικά αταίριαστα κομμάτια πετυχαίνοντας έτσι μια συμμετρική αίσθηση στο χώρο διατηρώντας παράλληλα το οπτικό ενδιαφέρον.
Φωτογραφία: © Α-Cero