Λύσεις για την βεράντα, το μπαλκόνι και τον κήπο!

Το καλοκαίρι η διάθεση αλλάζει, οι ρυθμοί πέφτουν και η αντίστροφη μέτρηση για τις διακοπές αρχίζει. Όμως, μέχρι να φτάσει η στιγμή για διακοπές, η απόλαυση κρύβεται στις μικρές στιγμές. Ο δρόμος για την ευτυχία περιλαμβάνει χαλαρή ατμόσφαιρα, καλοκαιρινή διάθεση, ηλιοθεραπεία και al fresco εμπειρίες με φίλους. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι, το μπαλκόνι, η βεράντα και ο κήπος έχουν την τιμητική τους και λειτουργούν σαν μια όαση δροσιάς – ένα καλοκαιρινό καταφύγιο μακριά από τα προβλήματα της καθημερινότητας. Είτε έχετε κήπο, είτε μεγάλη βεράντα, είτε ένα μικρό μπαλκόνι, εμείς θα σας δείξουμε πώς να μεταμορφώσετε τους άχρωμους χώρους σας σε λειτουργικούς χώρους χαλάρωσης και να κάνετε το καλοκαίρι σας στην πόλη απολαυστικό με δροσερή ατμόσφαιρα!

Πώς να ξεκινήσετε

Αρχικά χρειάζεται να αποφασίσετε τα υλικά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και τον τρόπο που θα τα δέσετε αρμονικά μεταξύ τους. Είναι πολύ σημαντικό να σκεφτείτε όχι μόνο την αισθητική αλλά και την ανθεκτικότητά τους στο χρόνο και τις καιρικές συνθήκες. Για το δάπεδο μπορείτε να επιλέξετε πλακάκια, τσιμεντοκονία (αν και η συγκεκριμένη τεχνική χρειάζεται προσοχή και αριστοτεχνία) ή ακόμα και deck για να δώσετε ένα πιο φυσικό και φιλόξενο ύφος. Για τα έπιπλα εξωτερικού χώρου οι συνηθέστερες επιλογές είναι το σίδερο, το πλαστικό, το αλουμίνιο, το bamboo, το rattan και το φυσικό ξύλο. To bamboo, το rattan και το αλουμίνιο είναι καλό να προστατεύονται από τον βροχερό καιρό, καθώς φθείρονται πιο εύκολα και γρήγορα. Ό, τι έπιπλα κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να έχετε συνεχώς στο μυαλό σας το μέγεθος του εξωτερικού χώρου που θέλετε να διακοσμήσετε.

Ιδέες και προτάσεις για την διακόσμηση της βεράντας ή του κήπου σας

Το μυστικό πάντα κρύβεται στις λεπτομέρειες, στα μικρά στοιχεία που συνθέτουν το καλοκαιρινό σας καταφύγιο και το κάνουν να ξεχωρίζει. Γεμίστε τους εξωτερικούς σας χώρους με λουλούδια και φυτά και δημιουργείστε τον δικό σας καταπράσινο παράδεισο. Προτιμήστε φυτά που θυμίζουν το ελληνικό καλοκαίρι όπως πχ η ελιά, οι βουκαμβίλιες, οι μικρές πορτοκαλιές ή λεμονιές. Χρησιμοποιείστε φαναράκια, γιρλάντες από φωτάκια, χρωματιστά μαξιλάρια, γάζες κι αέρινα υφάσματα. Κρεμάστε μια κούνια ή μια αιώρα για να χαλαρώνετε καθώς διαβάζετε το βιβλίο σας κι απολαμβάνετε την ηρεμία σας. Έτσι θα μετατρέψετε ακόμα και τον πιο απλό χώρο σε μια απολαυστική, δροσερή όαση για εσάς και τους αγαπημένους σας!

Πώς να διακοσμήσετε το μικρό σας μπαλκόνι

Αν το σπίτι σας βρίσκεται σε πολυκατοικία και δεν έχετε κήπο ή μεγάλη βεράντα, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε. Ακόμη και με ένα μικρό μπαλκόνι, έχετε την ευκαιρία να ξετυλίξετε τη δημιουργικότητα σας. Μπορείτε να συνθέσετε ένα εξίσου φιλόξενο σκηνικό σε ό,τι στυλ επιθυμείτε, από minimal, vintage, boho, μέχρι παραδοσιακό ή Scandinavian. Στόχος σας είναι η εξοικονόμηση χώρου και υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να την πετύχετε, χωρίς να φορτώσετε το μπαλκόνι σας. Αν αγαπάτε τους κήπους και τα φυτά μπορείτε να δημιουργήσετε τον δικό σας πράσινο τοίχο. Χρησιμοποιήστε καφασωτά για αναρριχώμενα φυτά, στερεώστε τα σε μία κάθετη επιφάνεια και κρεμάστε επάνω γλάστρες. Έτσι χαρίζετε πρασινάδα σε μια μεγάλη επιφάνεια και αλλάζετε τελείως την εικόνα του μπαλκονιού.

Πειραματιστείτε και κρεμάστε γυάλινα δοχεία ή γλαστράκια από το ταβάνι, ή φυτέψτε βότανα και μπαχαρικά. Ο χώρος θα πρέπει να είναι καλά οργανωμένος, ώστε να μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα. Γι’αυτό μπορείτε να προτιμήσετε πτυσσόμενα τραπέζια και καρέκλες και να χρησιμοποιήσετε 1-2 ράφια ή κουτιά στον τοίχο ως αποθηκευτικούς χώρους. Προσθέστε ένα πουφ, ένα ριχτάρι, μερικά κεριά και ψάθινα καλάθια και το μπαλκόνι σας είναι έτοιμο για στιγμές απόλυτης χαλάρωσης!

Φωτογραφία: © Τulum Treehouse