Η αίγλη της Art Deco διακόσμησης!

Κλείστε τα μάτια για λίγο και φανταστείτε ότι βρίσκεστε κάπου στην δεκαετία των 20s, σε μια μεγαλοπρεπή αίθουσα χορού, με κρυστάλλινους πολυελαίους και πολυτελή διακόσμηση, όπου η μπάντα παίζει τζαζ κι όλα γύρω αποπνέουν μια εκλεπτυσμένη φινέτσα! Κάπου μέσα σε αυτό το σκηνικό λάμψης και αίγλης που μόλις περιγράψαμε, γεννήθηκε η τέχνη του Art Deco, ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά κινήματα που επικράτησε παγκοσμίως από το 1920 μέχρι και το 1940 στην αρχιτεκτονική, την διακόσμηση, το design αλλά και τη μόδα.

Η Art Deco διακόσμηση

Το Art Deco ενσωματώνει στοιχεία από το μπαρόκ, τον κυβισμό και τον μοντερνισμό και συνδυάζει την ιστορία με την μοντέρνα τέχνη. Ο μοναδικός χαρακτήρας του είναι συνώνυμος της κομψότητας, της αίγλης και της εκλεπτυσμένης φινέτσας. Στην διακόσμηση κάθε στοιχείο μέσα στο χώρο αποτελεί ένα έργο τέχνης που ξεχωρίζει και κλέβει την παράσταση. Πρόκειται για ένα τολμηρό και πληθωρικό στυλ διακόσμησης όπου όλα τα στοιχεία είναι πρωταγωνιστές, από τα έπιπλα, τους πίνακες και τις κουρτίνες μέχρι τα φωτιστικά και τα διακοσμητικά αντικείμενα. Συναντάται κυρίως σε σπίτια καλλιτεχνικού χαρακτήρα, χαρίζοντας τους ένα εκλεπτυσμένο και διαχρονικό ύφος.

Υλικά που κυριαρχούν στην Art Deco διακόσμηση

Αγαπημένα υλικά στην Art Deco διακόσμηση είναι ο χρυσός, ο ορείχαλκος, η λάκκα, το μάρμαρο, το αλουμίνιο και το γυαλί. Χαρακτηριστική είναι η χρήση εξωτικών ξύλων με γυαλιστερό φινίρισμα στα έπιπλα για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Στα Art Deco σπίτια κυριαρχεί επίσης το βελούδο, το δέρμα καρχαρία ή ζέβρας, οι γούνες και τα σατέν υφάσματα, τα οποία χαρίζουν μια ακόμα πινελιά πολυτέλειας.

Χρώματα, μοτίβα και φόρμες στην Art Deco διακόσμηση

Η Art Deco εποχή χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις, οι οποίες καθρεπτίζονται και στην χρωματική παλέτα που κυριαρχεί. Ο συνδυασμός του μαύρου με το χρυσό είναι ο πιο χαρακτηριστικός, ο οποίος ιδανικά συνδυάζεται με τολμηρά ασπρόμαυρα prints σε γεωμετρικά μοτίβα ή ζιγκ ζαγκ γραμμές. Η εικόνα ολοκληρώνεται προσθέτοντας σε μαξιλάρια, κουρτίνες ή διακοσμητικά πινελιές έντονων χρωμάτων, όπως το κίτρινο, το πορτοκαλί, το βαθύ πράσινο ή το μπλε.

Απογειώστε το look

Για να δημιουργήσετε κι εσείς το δικό σας ‘The Great Gadsby’ σκηνικό και να πετύχετε ένα λαμπερό κι εντυπωσιακό αποτέλεσμα βγαλμένο από τα 20s και τα 30s, προσθέστε ένα μεγαλοπρεπή κρυστάλλινο πολυέλαιο πάνω από την τραπεζαρία ή στρέψτε όλα τα βλέμματα σε έναν ολόσωμο χρυσό καθρέπτη στην είσοδο του σπιτιού. Τοποθετείστε πάνω από τον λακαριστό μπουφέ ένα έργο τέχνης με χρυσές λεπτομέρειες. Τέλος, για να αποτυπώσετε απόλυτα την διακοσμητική τέχνη του Art Deco, μην διστάσετε να επιλέξετε statement έπιπλα και αντίκες της εποχής, μεγάλα σε μέγεθος!

Φωτογραφία: © Taylor Howes