Αναδείξτε το χώρο σας μέσα από διαφορετικά patterns!

Ta patterns έχουν τη δύναμη να μας συνδέουν με διαφορετικές εποχές και χώρες αλλά και να αποκαλύπτουν πολλά στοιχεία για το χαρακτήρα και την αισθητική ενός ανθρώπου. Φέρτε για λίγο στο νου σας ένα χώρο όπου επικρατούν μονάχα ενιαία χρώματα. Σίγουρα αποπνέει μια ηρεμία, αλλά μήπως του λείπει λίγη ένταση? Λίγη ζωντάνια? Μήπως παραείναι απλό και βαρετό? Μια δόση μοτίβου προσθέτει πάντα βάθος σε ένα χώρο κι αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη στα μάτια του επισκέπτη. Για πολλούς η ένταξη και η διαχείριση διαφορετικών μοτίβων στην διακόσμηση ενός εσωτερικού χώρου αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Εμείς είμαστε εδώ για να απλοποιήσουμε τα πράγματα και να σας δείξουμε πως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αλλά και να συνδυάσετε διαφορετικά patterns μεταξύ τους.

Τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τα patterns

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ενώ τα χρώματα καθορίζουν την ατμόσφαιρα ενός χώρου, τα μοτίβα του δίνουν βάθος, ένταση κι ενδιαφέρον. Μια δόση μοτίβου αρκεί για να δημιουργήσετε οπτικό ενδιαφέρον και να μαγνητίσετε τα βλέμματα των επισκεπτών σας. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Το κλειδί στην ανάμειξη διαφορετικών patterns είναι η ισορροπία, έτσι ώστε να μην κουράζεται το μάτι και να μην φαίνεται υπερφορτωμένος ο χώρος. Επιλέξτε το πιο ξεχωριστό για εσάς στοιχείο στο χώρο και μετατρέψτε το σε πρωταγωνιστή. Ξεκινήστε με την επιλογή ενός συνδυασμού αγαπημένου χρώματος και στυλ, όπως για παράδειγμα μπλε και floral ή γκρι και γεωμετρικό, και αναζητήστε ένα μοτίβο που τα ενσωματώνει. Η επιλογή παρόμοιων χρωματικών τόνων σας επιτρέπει να είστε λίγο πιο τολμηροί με τις επιλογές σας, κάτι που θα παίξει ρόλο σε μια μεγαλύτερη επιφάνεια όπως είναι μια ταπετσαρία ή ένα χαλί. Ύστερα ασχοληθείτε με τα δευτερεύοντα μοτίβα και χρώματα και χρησιμοποιήστε τα σε μικρότερα στοιχεία του χώρου, όπως τα μαξιλάρια ή οι κουρτίνες. Καλό είναι να φροντίσετε οι επιφάνειες και τα υλικά να δένουν με την επιλογή της παλέτας σας.

Χρησιμοποιήστε το layering για να συνδυάσετε patterns

Οι συμβατικές θεωρίες του design υποστηρίζουν ότι τα διαφορετικά patterns δεν πρέπει να αναμιγνύονται, διότι το πάντρεμα διαφορετικών μοτίβων μπερδεύει το μάτι και κάνει το χώρο να μοιάζει φλύαρος. Ωστόσο μπορείτε να αποτρέψετε κάτι τέτοιο μέσω του layering. To layering αφορά το ‘ντύσιμο’ ενός δωματίου σταδιακά, από το δάπεδο έως την οροφή. Σκεφτείτε όλα τα ξεχωριστά στοιχεία από τα οποία αποτελείται η διακόσμηση ενός δωματίου. Το καθένα από αυτά παίζει το δικό του σημαντικό ρόλο και συνεισφέρει στην συνολική εικόνα. Επιλέγοντας, λοιπόν, και ‘χτίζοντας’ ένα ένα αυτά τα μεμονωμένα στοιχεία μπορείτε να δημιουργήσετε μια ενιαία μοναδική σύνθεση που θα απογειώσει το χώρο. Είναι σημαντικό να μπορείτε να ξεχωρίσετε τα διαφορετικά layers και σ ’αυτό βοηθάνε οι αντιθέσεις. Μπορείτε να τις επιτύχετε επιλέγοντας αντίθετα μεταξύ τους χρώματα, ή συνδυάζοντας ένα ενιαίο χρώμα με ένα τολμηρό pattern. Mπορείτε ακόμα να παντρέψετε μεταλλικά στοιχεία με φυσικά υλικά, δημιουργώντας έτσι μια αντίθεση από τα μοτίβα και τις υφές των υλικών. Σε γενικές γραμμές όταν κάνετε layering είναι καλό να αναμιγνύετε διαφορετικά στυλ και μεγέθη. Έχε στο νου σας ότι το πιο χαρακτηριστικό μοτίβο στο δωμάτιο, πχ. ένα χαλί με ένα πολύχρωμο μοτίβο, είναι αυτό που θέτει τον τόνο για τον υπόλοιπο χώρο. Στη συνέχεια, πρόσθετα στρώματα συμπληρωματικών ή αντιπαραβαλλόμενων σχεδίων σε μικρότερα μεγέθη θα ενισχύσουν το οπτικό ενδιαφέρον.

Φωτογραφία: © Daniel Farmer