Σε minimal γραμμές!

Υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που το χάος και η ακαταστασία τους αποσυντονίζουν, η αταξία τους προκαλεί σύγχυση και όταν μπαίνουν σε ένα χώρο που επικρατεί ‘φασαρία’ χρωμάτων ή επίπλων τους πιάνει πονοκέφαλος! Σε αυτούς τους ανθρώπους θα απευθυνθούμε σήμερα και θα ξεδιπλώσουμε όλα μας τα μυστικά για την minimal διακόσμηση που είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους!

Το minimal interior design αφαιρεί από την συνολικό αποτέλεσμα όλα τα περιττά στοιχεία και τις λεπτομέρειες που δεν συνεισφέρουν στη γενικότερη σύνθεση, δίνοντας έμφαση μόνο στα εντελώς απαραίτητα. Βασική αρχή του μινιμαλισμού είναι το ‘less is more’, δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην τάξη, το φυσικό φως και την αίσθηση ευρυχωρίας, ενώ η έλλειψη πολλών επίπλων και διακοσμητικών, μας δίνουν περισσότερο χώρο να ζήσουμε και περισσότερο «αέρα» να αναπνεύσουμε.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην σύνθεση αυτή είναι το λευκό, το οποίο αποτελεί τη βάση σε οποιοδήποτε άλλο χρώμα επιλέξετε. Εάν δεν είστε λάτρεις του απόλυτου λευκού, τότε η βάση σας μπορεί να κυμανθεί από το μπεζ, το χρώμα της άμμου, το γκρι, το greige ή οποιαδήποτε άλλη απόχρωση κοντά σε αυτούς τους τόνους. Σε ένα χώρο με πολύ φυσικό φως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια πιο δροσερή απόχρωση για να ισορροπήσετε το δωμάτιο, ενώ στα δωμάτια που είναι τεχνητά φωτισμένα επιλέξτε πιο ζεστές αποχρώσεις. Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε μαύρο ή άλλα έντονα αποχρώσεις, μπορείτε να βάλετε κάποιες χρωματικές πινελιές, αλλά ιδανικά θα πρέπει να περιοριστείτε σε δύο το πολύ διαφορετικά χρώματα που θα εφαρμοστούν σε κάποιες διακοσμητικές λεπτομέρειες.

Σε γενικές γραμμές, αποφύγετε οτιδήποτε φορτωμένο και υπερβολικό. Σκοπός σας είναι να απαλλαγείτε από περιττά στοιχεία και να υπάρχουν σε κοινή θέα μόνο προσεκτικά επιλεγμένα αντικείμενα, με βάση την αισθητική, την αναγκαιότητα και την λειτουργικότητα τους. Είναι πολύ σημαντικό να επενδύσετε χρόνο και σκέψη στο ζήτημα των αποθηκευτικών χώρων, ώστε να κρύψετε τα καθημερινά σας αντικείμενα και να διατηρήσετε μια τακτική εικόνα.

Στα έπιπλα ακολουθήστε καθαρές, λιτές και σύγχρονες γραμμές και συνδυάστε σκληρές με γυαλιστερές επιφάνειες για να ενισχύσετε τη μινιμαλιστική διάθεση του χώρου. Τα αξεσουάρ, πάντα μετρημένα, αν επιλεγούν σωστά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ένας μεγάλος πίνακας με έντονο χρώμα ή ένας μεγάλος καθρέφτης θα δώσει βάθος και φως στο χώρο.

Για πολλούς το αποτέλεσμα μπορεί να φαίνεται κρύο ή αποστειρωμένο, όμως η minimal διακόσμηση μπορεί να κάνει δώσει στο σπίτι σας ένα αποτέλεσμα σύγχρονο, κομψό και χαλαρωτικό, χωρίς όμως να χάσει την ζεστασιά και την cozy ατμόσφαιρά του!

Φωτογραφία : Koen Van Damme