Πως να φτιάξετε το ιδανικό γραφείο στο σπίτι σας!

Δεν υπάρχει καταλληλότερη περίοδος από το φθινόπωρο για να οργανωθείτε και να φρεσκάρετε το γραφείο σας και το εργασιακό σας περιβάλλον! Για εσάς που εργάζεστε από το σπίτι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεστε σε ένα χώρο όπου θα νιώθετε άνετα και θα μπορείτε να παραμένετε παραγωγικοί. Με απλές κι έξυπνες λύσεις μπορείτε να δημιουργήσετε το ιδανικό home office, το δικό σας δηλαδή λειτουργικό και δημιουργικό καταφύγιο που θα σας φτιάχνει την διάθεση και θα σας επιτρέπει να συγκεντρώνεστε και να εργάζεστε στην ηρεμία του σπιτιού σας! Βελτιώνοντας το χώρο όπου εργάζεστε καθημερινά, θα βελτιώσετε σίγουρα και την απόδοσή σας!

Πώς να ξεκινήσετε

Ο βασικός σας στόχος είναι η δημιουργία ενός χώρου παραγωγής ιδεών, ο οποίος θα πρέπει να σας εμπνέει και να λειτουργεί με ιδανικές συνθήκες, χωρίς να σας προκαλεί επιπλέον στρες κι ένταση. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά την θέση του γραφείου σας και να δώσετε βάση στην εργονομία και τον καλό σχεδιασμό του διαθέσιμου χώρου. Είναι στη κρίση σας εάν επιθυμείτε να τοποθετήσετε το γραφείο σας σε κάποια ανεκμετάλλευτη γωνιά ή εσοχή του σπιτιού ή να του χαρίσετε μια δεσπόζουσα θέση. Καλό θα είναι πάντως, να έχετε προαποφασίσει αν θα δέχεστε επισκέπτες ή πελάτες, για να γνωρίζετε εάν μπορεί το γραφείο να είναι σε open plan ή αν χρειάζεται να είναι σε ξεχωριστό απομονωμένο χώρο. Ότι κι αν επιλέξετε, εάν έχετε τη δυνατότητα να τοποθετήσετε το γραφείο σας κοντά σε κάποιο παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, είστε από τους τυχερούς αφού το φυσικό φως και η θέα θα σας ξεκουράζουν τα μάτια και θα σας φτιάχνουν τη διάθεση!

Πώς να επιπλώσετε το γραφείο σας

Το σημαντικότερο στοιχείο για το οποίο θα πρέπει να μεριμνήσετε είναι η καρέκλα σας, καθώς θα περνάτε πολλές ώρες σε αυτήν. Θα πρέπει να είναι αναπαυτική και να στηρίζει σωστά την πλάτη σας. Καλό θα είναι να μπορεί να κινηθεί στο χώρο, να έχει το σωστό για εσάς ύψος και να προσφέρει και στυλ εκτός από άνεση. Όσον αφορά την επιφάνεια εργασίας, μπορεί να επιλέξετε ξύλο για να δένει εύκολα με το γύρω περιβάλλον ή γυαλί για να φαίνεται πιο ανάλαφρος και άδειος ο χώρος. Προμηθευτείτε έπιπλα που θα σας παρέχουν επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους και προτιμήστε το ‘less is more’ για να αποφύγετε μια εικόνα σύγχυσης και ακαταστασίας.

Πώς να φωτίσετε το γραφείο σας

Ακόμα και για εκείνους που έχουν άπλετο φυσικό φως, ο φωτισμός ενός γραφείου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η πηγή του φωτός θα πρέπει να βρίσκεται μπροστά σας κι όχι πίσω σας για να αποφύγετε την αντανάκλαση. Θα πρέπει επίσης η έντασή του να μπορεί να είναι ελεγχόμενη από εσάς και να επικεντρώνεται στην επιφάνεια εργασίας, για να μην κουράζονται τα μάτια σας.

Πώς να οργανώσετε το γραφείο σας

Εάν θέλετε να αποφύγετε την ακαταστασία, δώστε προσοχή στους έξυπνους αποθηκευτικούς χώρους και το σύστημα αρχειοθέτησης που θα χρησιμοποιείτε. Διατηρείστε τα πράγματα που χρησιμοποιείτε συχνά πάνω στην επιφάνεια εργασίας και μοιράστε τα έγγραφα σας σε τμήματα χρησιμοποιώντας δίσκους και διαχωριστικές θήκες. Συνδυάστε ανοιχτά ράφια με συρτάρια για να μπορείτε να έχετε κάποιον έλεγχο.

Φωτογραφία: © Duong Phan