Σπίτι με αέρα από…ελληνικό καλοκαίρι!

Ήλιος, θάλασσα, βότσαλα, απέραντο γαλάζιο, βουκαμβίλιες σε πιθάρια και γάτες να λιάζονται πάνω σε ψάθινες καρέκλες… εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς, σαν καρτ ποστάλ, με πρωταγωνιστή πάντα το ελληνικό καλοκαίρι! Φανταστείτε αυτές τις εικόνες να ζωντανεύουν μέσα σε κυκλαδίτικα σπίτια που ξέρουν να διαφυλάσσουν τον χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική του τόπου τους και να αναδεικνύουν την μαγεία των παραδοσιακών υλικών. Γι’ αυτά τα σπίτια θα μιλήσουμε σήμερα και θα δούμε τι χρειάζεται για να μεταφέρετε την μαγεία του Κυκλάδων στο σπίτι σας και να μετατρέψετε το χώρο σας σε ένα επίγειο παράδεισο αιγαιοπελαγίτικης αρμονίας!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! Στα κυκλαδίτικα σπίτια που έχουν έντονο τον ελληνικό χαρακτήρα, τρία είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν: η αρμονία, οι λιτές γραμμές και η χαλαρή ατμόσφαιρα. Η αρχιτεκτονική τους είναι από μόνη της μίνιμαλ, για αυτό φροντίστε να διακοσμήσετε μόνο με τα απολύτως απαραίτητα, αφήνοντας το φυσικό περιβάλλον να πρωταγωνιστήσει. Βασικό χαρακτηριστικό της διακόσμησης είναι τα παραδοσιακά φυσικά υλικά όπως η πέτρα στους τοίχους και το ανεπεξέργαστο ξύλο σε δάπεδο ή έπιπλα. Ένα άλλο υλικό που συναντάμε σε δάπεδα και τοίχους είναι η πατητή τσιμεντοκονία, η οποία μπορεί να δώσει μια πιο σύγχρονη edgy πινελιά σε ένα κατά τ’ άλλα παραδοσιακό χώρο. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι στο κυκλαδίτικο στυλ αρχιτεκτονικής δεν υπάρχει η έννοια της απόλυτης συμμετρίας καθώς η επιθυμητή αρμονία επιτυγχάνεται μέσα από την λιτότητα και την αυθεντικότητα των στοιχείων.

Στα κυκλαδίτικα σπίτια που έχουν έντονο τον ελληνικό χαρακτήρα, τρία είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν: η αρμονία, οι λιτές γραμμές και η χαλαρή ατμόσφαιρα…

Σήμα κατατεθέν της καλοκαιρινής κυκλαδίτικης διακόσμησης είναι το απόλυτο λευκό που δεσπόζει σε κάθε σπίτι και λειτουργεί ως καμβάς πάνω στον οποίο κουμπώνουν όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της χώρου. Ενισχύστε την διακόσμηση σας με μπλε πινελιές, σε παντζούρια και πόρτες, υφάσματα ή έπιπλα και θα μοιάζουν σαν ψηφίδες από την θάλασσα. Φροντίστε οι γραμμές των επίπλων να είναι κατά βάση απλές, χωρίς έντονα σχέδια ή χρώματα. Για ακόμα πιο πιστό αποτέλεσμα προσθέστε στο χώρο κιούπια, δίχτυα, βότσαλα και ψάθινες καρέκλες, αλλά πάντα με μέτρο ώστε να δένουν μεταξύ τους και το ένα να αναδεικνύει το άλλο. Τέλος, ολοκληρώστε το σκηνικό επιλέγοντας δροσερά κι αέρινα υφάσματα για σεντόνια και κουρτίνες κι έτσι έχετε δημιουργήσει τον ιδανικό ελληνικό προορισμό, το προσωπικό σας ησυχαστήριο για να απολαμβάνετε τις διακοπές σας!

Φωτογραφία: © Grace Hotel Santorini