Απλά βήματα για total white καλοκαιρινή διακόσμηση!

Φανταστείτε το απόλυτο λευκό, εκείνο που ακτινοβολεί το φως του ελληνικού ήλιου και εμπνέει για εκατοντάδες χρόνια ποιητές και ζωγράφους σε όλο το κόσμο. Σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιριού, το απόλυτο λευκό αποτελεί ωδή στην ελληνική νησιώτικη αρχιτεκτονική κι εσωτερική διακόσμηση. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα όπου τα τοπία και οι θάλασσες είναι τόσο μαγευτικά, είναι δύσκολο κανείς να καταφέρει να μαγνητίσει τα βλέμματα και να κλέψει από την ομορφιά τους. Οι πιο ρομαντικοί της αρχιτεκτονικής και του design πιστεύουν πως αυτή την δύναμη την έχει μόνο το λευκό. Ας δούμε λοιπόν πώς μπορεί το total white να παίξει καθοριστικό ρόλο στην μεταμόρφωση του σπιτιού σας αυτό το καλοκαίρι!

Η ευελιξία του λευκού στην Ελληνική διακόσμηση

Συνώνυμο της απλότητας και της καθαρότητας, το λευκό έχει την καταπληκτική ιδιότητα να φέρνει σε ισορροπία το μέσα με το έξω. Έτσι διαφυλάσσει τον τοπικό χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική και αναδεικνύοντας την μαγεία των παραδοσιακών υλικών. Ακολουθώντας πιστά το less is more, υπηρετεί εξαιρετικά την φιλοσοφία της ελληνικής νησιώτικης αισθητικής, χαρίζοντας μια αίσθηση αρμονίας, ζεστασιάς, ηρεμίας. Η ευελιξία του σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ονειρεμένους χώρους, χωρίς κανένα περιορισμό ως προς την κατεύθυνση, είτε είστε λάτρης του σύγχρονου minimal και clean-cut design, είτε αποσκοπείτε σε μια πιο eclectic, shubby chic αισθητική. Όσο για εσάς που αναζητάτε το προσωπικό σας ησυχαστήριο, το λευκό λειτουργεί ιδανικά σαν ένας σαγηνευτικός καμβάς που μεταμορφώνει κάθε σπίτι στον πιο γαλήνιο καλοκαιρινό προορισμό.

Πώς να αναδείξετε το λευκό χρώμα

Το να βάψετε ένα σπίτι ολόλευκο δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται. Θέλει έρευνα και μια ξεκάθαρη εικόνα του concept που θέλετε να πετύχετε. Όπως θα διαπιστώσετε, υπάρχουν αρκετοί off white τόνοι στους οποίους μπορείτε να κινηθείτε. Από λευκό του πάγου, σαμπανιζέ ή ivory, μέχρι κρεμ ή της βανίλιας, ανάλογα με το πόσο ζεστή ή ψυχρή έχετε σχεδιάσει τη χρωματική σας παλέτα. Η δύναμη του λευκού να μεταμορφώσει ένα χώρο είναι εντυπωσιακή – είτε επιλέξετε να το χρησιμοποιήσετε ως ήρεμο background με σκοπό να αναδείξετε ένα statement piece, είτε ως κύριο συστατικό πάνω στο οποίο θα κουμπώσουν τα υπόλοιπα στοιχεία του χώρου σας.

Υφές και υλικά που αγκαλιάζουν το λευκό

Ωστόσο, για να καταφέρετε να πετύχετε την επιθυμητή αρμονία και να χαρίσετε επιτυχώς οπτικό ενδιαφέρον και χαρακτήρα στο σπίτι σας θα πρέπει να δώσετε έμφαση στις υφές και τα υλικά. Πειραματιστείτε με τα παραδοσιακά φυσικά υλικά όπως η πέτρα στους τοίχους και το ανεπεξέργαστο ξύλο σε δάπεδο ή έπιπλα. Επενδύοντας τους τοίχους σας με πέτρα θα κρατήσετε τους χώρους δροσερούς, διατηρώντας παράλληλα μια πινελιά από την ελληνική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Ένα άλλο υλικό που συναντάμε σε δάπεδα και τοίχους είναι η πατητή τσιμεντοκονία. Μπορεί να δώσει μια πιο σύγχρονη edgy αίσθηση σε ένα κατά τ’ άλλα παραδοσιακό χώρο και να συνδυαστεί ιδανικά με γυαλί και μέταλλο αναδεικνύοντας έτσι τη λευκότητα των χώρων. Όσον αφορά τα υφάσματα, προτιμήστε αέρινα και ανάλαφρα, λινά, γάζες ή με διαφάνειες που θα συμπληρώσουν την λιτότητα και την αυθεντικότητα των στοιχείων.

Κλείνοντας να θυμάστε ότι το μεγαλύτερο προτέρημα του λευκού – πέρα απ’ το ότι θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι – είναι η διαχρονικότητα του. Ανεξαρτήτως χώρας, χρονολογίας ή εποχής, το λευκό είναι πάντα επίκαιρο και κρατάει για πάντα.

Φωτογραφία: © JEROME GALLAND