Πως να υιοθετήσετε την Βραζιλιάνικη διακόσμηση!

“Αυτό που με ελκύει είναι οι ελεύθερες και αισθησιακές καμπύλες. Οι καμπύλες που βρίσκουμε στα βουνά, στα κύματα της θάλασσας, στο σώμα της γυναίκας που αγαπάμε”. Πρόκειται για τα λόγια του Όσκαρ Νιμέγιερ (1907-2012), του μέγιστου Βραζιλιάνου αρχιτέκτονα και ναι σωστά καταλάβατε, αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για την μοναδική ομορφιά και ζωντάνια που χαρακτηρίζει την βραζιλιάνικη διακόσμηση! Ταξιδεύοντας, λοιπόν, στην χώρα όπου γεννήθηκε η σάμπα, παρατηρούμε ότι οι Βραζιλιάνοι είναι άνθρωποι με έντονο ταπεραμέντο που κινούνται σε ξεσηκωτικούς ρυθμούς, κάτι που είναι εμφανές και στα σπίτια τους και την διακόσμησή τους. Αποφασίσαμε λοιπόν, να σας δώσουμε ιδέες από βραζιλιάνικες επιρροές που θα αναδείξουν αμέσως το σπίτι σας και θα δώσουν χαρακτήρα και δυναμισμό στο χώρο σας.

Η Βραζιλιάνικη διακόσμηση

Η βραζιλιάνικη αισθητική χαρακτηρίζεται από την έμπνευση από τα σχήματα της φύσης και πιο συγκεκριμένα την αφοσίωσή της στις καμπύλες και τα τόξα. Θα τα συναντήσετε σε στοιχεία της αρχιτεκτονικής τους καθώς και σε έπιπλα ή διακοσμητικά, τα οποία αναδεικνύονται ιδανικά από τα ντόπια φυσικά υλικά που χρησιμοποιούν και την φοβερή χειροτεχνία για την οποία φημίζεται η χώρα. Πρόκειται για μια αισθητική με έντονες αντιθέσεις στο χρώμα, τα μοτίβα αλλά και τα υλικά. Ζεστό και φιλόξενο, με ένα προσανατολισμό προς την φύση και την κουλτούρα της χώρας, το σύγχρονο βραζιλιάνικο design συνδυάζει ζωντανές εξωτικές χρωματικές παλέτες με τα πιο δημιουργικά σχέδια και φυσικά υλικά.

Υλικά που κυριαρχούν στη Βραζιλιάνικη διακόσμηση

Ο δυναμισμός που χαρακτηρίζει την βραζιλιάνικη διακόσμηση οφείλεται κυρίως στην αγάπη των επιπλοποιών για τα φυσικά υλικά. Οι περισσότεροι τεχνίτες δουλεύουν αυτά τα υλικά στην κατεργασμένη ή την ακατέργαστη μορφή τους, αναδεικνύοντας τις μοναδικές ιδιότητες και υφές τους. Πιο συγκεκριμένα, πρωταγωνιστές εδώ είναι το ξύλο, η πέτρα, η γιούτα και άλλα φυσικά στοιχειά που μπορούν να ενσωματωθούν στο design και να καθρεπτίσουν την ομορφιά του τόπου.

Η βλάστηση στη Βραζιλία είναι μαγική, κι όπως είναι λογικό, η επιθυμία να μεταφέρουν την μαγεία αυτή και μέσα στο σπίτι τους είναι μεγάλη. Γι’ αυτό και είναι σύνηθες τα σπίτια τους να κατακλύζονται από φυτά τόσο στους εξωτερικούς όσο και στους εσωτερικούς χώρους.

Απογειώστε το look

Κινηθείτε στην ζωηράδα και τον παλμό της Βραζιλίας και μη διστάσετε να χρησιμοποιήσετε χρώμα σε κάθε γωνιά του σπιτιού. Μικρές πιτσιλιές χρώματος κ εξωτικά μοτίβα σε μαξιλάρια, κουρτίνες, ριχτάρια θα δώσουν άλλη δυναμική στη διακόσμησή σας.

Τοποθετείστε αναμνηστικά και διακοσμητικά που έχετε μαζέψει μέσα στα χρόνια σε ράφια, στη βιβλιοθήκη, στα τραπεζάκια ή σε άλλες περίοπτες θέσεις του σπιτιού.

Τέλος, οι Βραζιλιάνοι αγαπούν τις οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις γι’ αυτό και κάθε σπίτι διαθέτει μια αυλή ή έναν αίθριο χώρο. Διαλέξτε την πιο ηλιόλουστη γωνιά της αυλής ή του μπαλκονιού σας και δημιουργήστε μια χαλαρή ατμόσφαιρα συνδυάζοντας άφθονη βλάστηση, άνετες καρέκλες, μια αιώρα και ένα bbq.

Φωτογραφία: ©Felipe Hess